Wat is een gezond gewicht voor onze viervoeter?


Sommige van onze trouwe viervoeters wordt nét iets te veel verwend. Naar schatting heeft zo’n 35% van de honden in Nederland iets overgewicht of lijdt zelfs aan obesitas.


Ik zie wel eens vragen voorbij komen zoals; ‘Mijn hond is 3 jaar en weegt nu 40 kg, is dat goed?’ Of ‘Mijn reu van 1,5 jaar weegt nu al 65 kilo maar ik vind hem echt niet te zwaar. Wat vinden jullie?’
 
In de rasstandaard van de Cane Corso staat dat een reu tussen de 45 en 50 kilo mag wegen en een teef tussen de 40 en 45 kg. Er staat ook dat een reu dan 64 tot 68 cm hoort te zijn en een teef 60 tot 64 cm (afwijkingen van 2 cm zowel naar boven als beneden toegestaan).

 

De meeste antwoorden die mensen geven is dat een Cane Corso op het gewicht van de rasstandaard zou moeten zitten. Maar je moet dus vooral kijken hoe groot jouw hond eigenlijk is. Waarschijnlijk is die reu veel te groot volgens de rasstandaard en dan kan het gewicht heel mooi bij hem passen. Dat de hond veels te groot is volgens de rasstandaard maakt hem niet minder mooi of lief natuurlijk maar verklaart wel zijn ‘hoge’ gewicht. Een hoog gewicht hoeft niet perse ‘overgewicht’ te zijn. Het is aan de fokkers om te proberen honden binnen de rasstandaard te blijven fokken.

 

Hoe weet ik nu of mijn hond een gezond gewicht heeft?

Bij een hond met een gezond gewicht is de lichaamsbouw anders dan bij een zwaarlijvige hond. Hoe deze vorm hoort te zijn kun je zien op onderstaande afbeelding. Kijk zelf eens kritisch naar je eigen hond -vooral van bovenaf - en ga eens voelen zoals op de foto hieronder beschreven staat.

Is jouw hond op ‘ideaal’ gewicht? Superfijn voor je hond!! Heeft de hond (iets) overgewicht of zelfs obesitas ga dan alsjeblieft een dieet instellen voor je hond. Overgewicht is net als bij de mens slecht voor je hond. De gewrichten kunnen sneller slijten en ze hebben vaak een slechtere algehele conditie. Dat wil niemand voor zijn maatje. Wordt je hond ineens heel dik of heel mager ga dan altijd eerst naar de dierenarts toe. Het gewicht van een hond heeft niet altijd met de hoeveelheid voer en beweging te maken helaas.
 
Dieet?!

Heb je ooit naar een zak voer gekeken wat de aanbevolen hoeveelheid is? Dat is een eerste handvat. Daarnaast kijk je hoeveel je hond beweegt. Als ze veel bewegen kun je vaak wat meer geven en als je hond een heerlijke luiwammes is dan moet je vaak minder geven omdat ze anders te dik worden. Kijk en voel daarnaast goed naar en aan je hond en naar bovenstaand plaatje. Ik vind dat je je hond ‘op het oog’ moet voeren.
 
Als je wilt dat je hond gewicht gaat verliezen weeg hem dan bij een dierenarts. Dan heb je een startpunt en weet je – als je na een paar weken weer gaat wegen – of je op de goede weg bent.

 

Als je hond (iets) overgewicht heeft start dan met het afwegen van het voer dat hij/ zij dagelijks krijgt. Geef hem maar eens 1/3 minder als wat hij normaal kreeg. Verdeel dat over drie porties. Een ontbijt- en dinerportie en dan is de derde portie voor de tussendoortjes en beloningen voor die dag. Geef hem dan geen andere tussendoortjes en als je hem wel een keer wat wilt geven geef dan een stukje gedroogd vis of hart voor de variatie. Als je hond een fanatieke kauwer is koop dan een hertengewei, die gaat maanden mee. Ga na een paar weken weer wegen en pas indien nodig de dagelijkse hoeveelheid aan.
 
Naast de voeding is beweging minstens zo belangrijk. Als je hond (iets) overgewicht heeft, heeft hij meer lichaamsbeweging nodig. Doe je voer bijvoorbeeld in de Wobbler van Kong. Zeer geschikt voor de Cane Corso als je hem na het eten weer weghaalt. Of probeer eens een snuffelmat of verstop het voer op verschillende plekken in huis en/ of in de tuin. Dan moet je hond wat voor zijn eten doen en dat kost weer energie. Daarnaast is spelen natuurlijk ook bewegen! Dus kijk naar je hond wat hij aankan qua beweging en voer de beweging op als het de hond ook makkelijker afgaat op den duur. Nog gezellig ook samen!
 
 Geniet van en met je hond!